Vakantie Azoren

Vakantie Azoren

Natuurliefhebbers, welkom op de Azoren! Na een vlucht van ongeveer vier uur begeef jij je op een van de negen eilanden vol kratermeren, groene heuvels, watervallen en allerlei bloemen. Voor wie houdt van wandelen, is er geen betere bestemming dan deze natuurrijke Portugese eilanden. Vakantie Azoren? Ik zou ’t doen!

Negen eilanden, negen kleuren

Hoewel de negen eilanden van de Azoren tot dezelfde eilandengroep behoren, hebben ze ieder hun eigen unieke karakteristieken. Zo wordt São Miguel ook wel het groene eiland genoemd, dankzij de groene heuvels, de theeplantages, groene kratermeren en jungleachtige bossen.

Pico barst van de woeste rotsformaties en wordt daarom ook het grijze eiland genoemd. Opmerkelijk is dat ze hier veel wijn en brandy produceren. Het eiland Terceira, het grootste eiland van de Azoren, wordt het lila eiland genoemd vanwege de gigantische hoeveelheid hortensia’s die groeien over het hele eiland.

Het eiland Santa Maria daarentegen is het gele eiland, vanwege de vele gele bloemen die er groeien. En het eiland Flores staat bekend om de roze Azaleas die er veelvuldig groeien.

Het eiland Faial is het blauwe eiland vanwege twee redenen. Ten eerste, je raadt het al, de blauwe hortensia’s. Ten tweede vanwege de maritieme geschiedenis van het eiland.

São Jorge wordt het bruine eiland genoemd. Die bijnaam heeft het eiland te danken aan de grote bruine, vulkanische kliffen aan de kust.

Het eiland Graciosa heet ook wel het witte eiland. Ondanks de vulkanische origine, is de grond hier een stuk lichter is er geen sprake van grote rotsen of heuvels, zoals op de andere eilanden.

Ten slotte is er het eiland Corvo. Dit eiland draagt om verschillende redenen de bijnaam het zwarte eiland. Zo is er op het eiland een enorme hoeveelheid kraaien en is de grond zwart, door vroegere lavastromen. Ten slotte wordt weleens gezegd dat het eiland zo genoemd wordt, omdat het op wereldkaarten te zien is als een zwarte stip.

Wandelvakantie op de Azoren

Elk eiland van de Azoren heeft zo zijn charmes en dus kun je bijna overal wel prachtige wandelingen maken. Het ene eiland is echter meer spraakmakend dan het andere eiland. Zo heb je bijvoorbeeld het eiland São Miguel met de twee kratermeren Sete Cidades. Deze meren worden gescheiden door een brug; het ene meer is blauw en de andere groen.

Het is het iconische beeld van de Azoren en onwaarschijnlijk mooi. Het is het eerste waar je aan denkt bij de Azoren. Deze twee kratermeren zijn het beste te bewonderen vanaf uitkijkpunt Miradouro Vista do Rei. Hier loopt een mooi wandelpad naartoe.
Een andere geweldige wandelroute (en ook een uitdagende) is die naar de top van de berg Pico op het eiland van dezelfde naam. De berg is met een hoogte van 2.351 meter de hoogste van heel Portugal.

Zo heb je ook nog Trilha de Mistérios Negros op Terceira. Het is een wandelroute door een sprookjesachtig bos. En zo zijn er in totaal rond de zestig goed begaanbare wandelroutes op de Azoren.

De steden en dorpen van de Azoren

In de steden en dorpen van de Azoren lijkt de tijd stil gestaan te hebben, je slentert er over pleintjes en sierlijke straatjes. Langs kerken en sierlijke witte en gekleurde huizen. Zo ook in de grootste stad van de Azoren Ponta Delagada. Een sierlijke stad met een ontspannen sfeer. Niemand lijkt haast te hebben en het leven daar is enorm gemoedelijk. Grote winkelketens zijn er niet eens te vinden in de stad. Alleen lokale winkels, maar dat draagt alleen maar bij aan het authentieke karakter van de stad. De leukste manier om deze stad te verkennen? Met paard en wagen. Er worden elke dag tochten door de stad per koets georganiseerd. Een erg authentieke manier om deze authentieke stad te ontdekken.

Culinaire ontdekken tijdens je vakantie op de Azoren

In het dorp Furnas op São Miguel hebben ze wel een hele bijzondere manier van eten bereiden. Ze laten namelijk potten met Cozido: Een stoofpot van groenten en vlees in de vulkanische grond zakken, waar de stoofpot een hele dag lang gaart. Een bijzondere culinaire ervaring, maar wel een waarvoor je tijdig moet reserveren. Door de lange bereidingstijd is het verstandig een dag van tevoren te reserveren bij een van de lokale restaurants. Een andere specialiteit op de Azoren zijn de Lapas. Een soort mosselen, die gevangen worden bij de vele kliffen van de Azoren. Ze worden geserveerd met boter, knoflook en een drupje citroen. Smullen maar.

Relax in een warm waterbron

De eilanden van de Azoren zijn rijk aan warm waterbronnen. Een heerlijke plek voor ontspanning en het is nog goed voor je ook. Het verbeterd de bloedcirculatie, helpt tegen stress en is goed voor de huid. Zo zijn er warm waterbronnen in Terra Nostra Park en Poça da Dona Beija.

Zijn er ook nog stranden op de Azoren?

Op de Azoren zijn er prachtige stranden te vinden, dankzij het uitstekende klimaat zijn ze altijd een goede plek om lekker te zonnebaden. Enkele geweldige stranden zijn Praia Grande nabij Ponta Delgada, Praia Formosa op Santa Maria en Ribeira Quente op São Miguel. Met name Praia Grande is erg geliefd, omdat het een van de weinige echte gouden zandstranden is op de Azoren. Verder bestaan de stranden vooral uit kiezels of zwart zand.

Praktische informatie

  • Klimaat: Het klimaat van De Azoren is stabiel, met temperaturen die zelfs in de winter niet onder de 16°C komen.
  • Vliegtijd: Vliegen doe je op Ponta Delagada. De vliegtijd bedraagt ongeveer 4,5 uur.
  • Tijdzone: Op de Azoren is het altijd 2 uur vroeger dan in Nederland.
  • Valuta: Op de Azoren wordt, net als in de rest van Portugal, betaald met de euro.

Kindvriendelijke vakantie Azoren

Als gezinsbestemming zijn de Azoren zijn misschien niet zo voor de hand liggend als de Algarve. Toch kun je hier samen met de kinderen een uitstekende vakantie beleven. Al helemaal als ze ook van wandelen houden en al het natuurschoon kunnen waarderen. Daarnaast is het natuurlijk altijd mogelijk om een lekker dagje aan het strand door te brengen of aan het zwembad, want hotels met zwembad zijn er genoeg te vinden op de Azoren.

Last minute vakantie Azoren

De Azoren hebben een erg stabiel klimaat, waardoor het altijd goed wandelweer is - wat natuurlijk het hoofddoel is van een vakantie op de Azoren. Voor een geslaagde vakantie kun je dus het hele jaar door terecht op de Azoren. Bij SUNtip vind je dan ook het hele jaar door aantrekkelijke last minutes naar de Azoren. Ik zou ’t doen!

Onze SUNtips

  • Ga door middel van een boottocht walvissen spotten langs de kust.
  • De grote maar kalme kratermeren zijn de perfecte plek om te leren paddleboarden.
  • Breng een bezoek aan de Gorreana theeplantages, de enige van Europa.

Een vakantie op de bijzonder mooie Azoren? Ik zou ’t doen!

Vind je ideale vakantie naar de Azoren