Santorini vakantie

Deze paradijselijke bestemming vind je op slechts een paar uur vliegen van Amsterdam. De iconische witte huisjes en kerken met felblauwe koepels zijn in het echt ook écht bijzonder. Verder heb je zwarte en rode stranden, heerlijke lokale wijn en eigenlijk is het gewoon één van de mooiste eilanden van Griekenland. We hebben het natuurlijk over Santorini!

Schilderachtige dorpjes en waanzinnige zonsondergangen

Santorini is met een oppervlakte van 76 km² een niet al te groot eiland en bevindt zich ruim honderd kilometer ten noorden van Kreta. De omvang van het eiland is dus ideaal om een auto te huren en dagtripjes door het hele eiland te maken. Leuk om te weten is dat Santorini lang, lang gelden (1500 voor Christus) nog rond was. Nu heeft het ongeveer de vorm van een halve maan. Dit komt door een vulkaanuitbarsting en daardoor is een deel van het eiland in de zee verdwenen. Aan de kraterrand, de caldera, aan de westelijk kant van het eiland, vind je nu enorm steile rotsen en kliffen. Als je daar over de kraterrand kijkt, valt je mond open van verbazing. De helderblauwe zee strekt zich uit met vlak aan de kust vulkanische eilanden, Palia Kameni en Nea Kameni. Deze eilandjes zijn per boot vanuit Fira te bezoeken.

Ontdek Fira, de hoofdstad van Santorini

Op ongeveer 400 meter hoogte aan de rand van de caldera ligt Fira, de hoofstad van Santorini. Vanaf Fira is er een kabelbaantje dat naar de kleine haven Skala Firon gaat. Naast de kabelbaan is er nóg een manier om beneden of weer boven te komen. Je kan per ezel via het ezelspad de 566 traptreden nemen. En voor de sportievelingen onder ons: het kan ook te voet via het ezelspad. Als we het dan toch over wandelen hebben, de route van Fira naar Oia op de kraterrand is ook zeker de moeite waard. De trail is ongeveer 10 kilometer lang, maar dan zijn de prachtige uitzichten ook gegarandeerd.

Het pittoreske Oia

In Oia ga je hoogstwaarschijnlijk vinden waarvoor je naar Santorini bent gekomen. Het is één van de meest gefotografeerde plekken van Santorini én van Griekenland, en je kan wel raden waarom. De spierwitte huisjes, de felblauwe koepeltjes en de adembenemende zonsondergang zorgen voor prachtige plaatjes. Een goed moment om in Oia te zijn is s ochtends als de zon net op is gekomen, of juist wat later op de dag, vanwege de drukte in dit zeer geliefde stadje.

Stranden op Santorini

Naast het schieten van de perfecte vakantiekiekjes in het westen en noorden van het idyllische eiland, kun je op het eiland ook een heerlijke frisse duik nemen. Aan de oostelijke kant vind je de stranden Kamari, Perissa en Perivolos. Hier kun je heerlijk met je voeten in het (zwarte!) zand genieten van de zon.

Is rood een kleur die je meer aanstaat? Ook deze variant is te vinden op het eiland. Red Beach bevindt zich in het zuiden van het eiland. De rode rotsen erachter maken het helemaal af. De kleur is te danken aan het feit dat de rotsen bestaan uit vulkanisch gesteente. De meeste stranden op Santorini zijn kindvriendelijk, maar niet overal loopt de bodem even geleidelijk af. Wel wappert er vaak een vlag waaraan je aan de kleur kunt zien of het veilig is om te gaan zwemmen.

Praktische informatie

  • Klimaat: Santorini kent milde winters en droge zomers. De beste reistijd is half mei tot oktober.
  • Vliegtijd: De vliegtijd bedraagt ongeveer 3,5 uur.
  • Tijdzone: Op Santorini is het 1 uur later dan in Nederland.
  • Prijsniveau: Het prijsniveau van Santorini is ongeveer gelijk aan dat van Nederland.
  • Valuta: Op Santorini wordt met de euro betaald.

Last minute vakantie Santorini

Wil je de schoonheid van het beeldschone Santorini zo snel mogelijk zelf aanschouwen? Kijk dan ook eens tussen onze last minute vakanties naar Santorini. Voor je het weet geniet jij zelf op Santorini van een van de mooiste zonsondergangen ter wereld.

Kindvriendelijke vakantie Santorini

Het is zeker mogelijk met de kinderen op vakantie naar Santorini te gaanMaar het is wel een van de minder kindvriendelijke eilanden van Griekenland. Hoewel er familiehotels aanwezig zijn met zwembadjes, vind je hier geen echte familiehotels met grote zwembaden met glijbanen, speelplaatsen of kidsclubs.
Santorini is prachtig om te zien en ook de kinderen zullen het prachtig vinden. Er zijn echter niet zoveel uitstapjes die echt leuk zijn voor de kinderen, zoals naar een groot waterpark, attractieparken of speelplekken. Daarnaast is het zwarte zand van de stranden vaak te heet om lekker in te kunnen spelen. Voor een echte gezinsvakantie kun je daarom beter kiezen voor een eiland als: Rhodos, Kreta, Zakynthos of Kos.

Onze SUNtips:
  • Bekijk de zonsondergang vanuit het plaatsje Oia
  • Doe een wijnproeverij bij Santo Wines mét prachtig uitzicht
  • Wandel vanuit de hoofdstad Fira naar Oia (±3 uur) over de kraterrand. Wauw moment gegarandeerd

Twijfel niet langer over jouw vakantie naar Santorini. Ik zou 't doen!

Vind je ideale vakantie naar Santorini