Mauritius

Vakantie Mauritius

Miljoenen jaren lang vonden er aardverschuivingen plaats op de bodem van de Indische oceaan. Net zo lang totdat kraters, lava en ander vulkanisch gesteente het eiland Mauritius vormde. Een tropisch eiland op circa 1800 km ten oosten van Afrika. Als toerist kun je hier terecht voor een luxe vakantie en je onderdompelen in een wereld vol paradijselijke stranden, verbluffende koraalriffen, vriendelijk glimlachende inwoners en prachtige wandelroutes. Voor wie zijn vakantiedagen graag doorbrengt in het paradijs, is Mauritius waar je zijn moet.

Paradijselijke stranden

Wie denkt aan een vakantie in Mauritius, zal in eerste instantie denken aan de vele prachtige stranden die hier te vinden zijn à la de Malediven. Mooier kan haast niet. En het eiland heeft nog meerdere stranden om uit te kiezen ook! Maar één van de mooiste stranden is toch wel Trou d’Argent Beach op buureiland Rodrigues. Maar let wel op: hiervoor is een stevige wandeling benodigd. Op Mauritius heeft elk strand iets eigens, wat het ook zo uniek maakt. Zo heb je strand Mont Choisy Beach, dat perfect is voor gezinnen vanwege de langzame afloop van het strand en de vele eettentjes. Er zijn ook rustigere stranden, waar je bijvoorbeeld goed kunt snorkelen of juist een prachtige strandwandeling kunt maken. Je zou in principe elke dag een nieuw strand kunnen ontdekken op Mauritius. En da’s nog prima te doen ook, aangezien het eiland maar nét iets groter is dan de provincie Utrecht.

Unieke Flora en fauna, alleen te vinden op Mauritius

Toen de Europeanen het eiland koloniseerde, was het eiland vooral bebost. Echter is een deel van het bos gekapt en vervangen door suikerrietplantages. Gelukkig zijn de bergachtige gebieden van Mauritius en het Black Forrest National Park nog steeds groen. Je vindt er zo’n 900 verschillende plantensoorten, met vooral veel palm-, loof- en naaldbomen. Ongeveer een derde van de vegetatie hier is uniek voor het eiland en dat maakt een vakantie naar Mauritius voor de echte natuurliefhebber wel erg speciaal.

Naast de unieke plantensoorten zijn er ook andere natuurwondertjes te vinden, zoals de 7 watervallen in het Plaines Wilhems district. De watervallen staan lokaal ook wel bekend onder de naam Tarmind falls of Les 7 Cascades. Het vereist een stevige wandeling, maar het uitzicht dat je krijgt is een beloning die dit meer dan waard maakt.

Ook graag bezocht is het dorp Charmarel. Dit komt door de prachtige natuur in de omgeving van het dorp, maar ook vanwege de zevenkleurige heuvels. De versteende zandduinen bestaan uit vulkanische gesteente, aarde, ijzer en aluminium. Deze ingrediënten zijn door regen met elkaar vermengd zijn geraakt en leveren daardoor een prachtig schouwspel aan kleuren op. Dit vind je niet zomaar ergens anders!

Wie naast van natuur ook van local wildlife weet te genieten, zit tijdens een vakantie in Mauritius hélemaal goed! Op Mauritius zijn verschillende reptielensoorten te vinden, waaronder de befaamde reuzenschildpad, waar je vrij tussen kunt lopen. Je vindt er ook inheemse hagedissensoorten, en een beetje vogelliefhebber zal zijn ogen uitkijken aan de vele zangvogels met prachtige felle kleuren die op het eiland te spotten zijn. Er zijn ook enkele zoogdieren te vinden op het eiland, maar deze komen iets minder voor, doordat deze oorspronkelijk hier niet te vinden waren en voornamelijk werden geïntroduceerd door kolonisten.

Ontdek de wonderen van de onderwaterwereld

Eén ding gaat hand en hand gaat met de prachtige stranden van Maurtius: een minstens zo prachtige onderwaterwereld. Wie tijdens de vakantie graag snorkelt en duikt zal niet zomaar meer weg willen uit Mauritius. De prachtige koraalriffen rondom het eiland zitten vol en laten je betoverd achter. Ook leven er rondom de wateren van Mauritius dolfijnen en haaien die je kunt spotten tijdens een bootexcursie vanaf het eiland. In de periode van juli tot november zijn er zelfs bultrugwalvissen te spotten!

En de meest bijzondere trekpleister is…

Je kunt een heuse onderwaterval zien vanaf schiereiland Le Morne Brabant. Althans, zo lijkt het. Dit komt door een optische illusie die veroorzaakt wordt door de hevige stroming van de Indische oceaan die zand vanaf de kust terug de oceaan in sleept. Desalniettemin enorm indrukwekkend om te zien!

De diverse Mauritiaanse keuken

Mauritius was oorspronkelijk onbewoond, maar heeft vele verschillende kolonisten gehuisvest, zoals de Portugezen, de Fransen de Engelse en ja: óók de Nederlanders. De periode uit de slavernij heeft erin geresulteerd dat er nu ook nog Creoolse mensen woonachtig zijn op Mauritius. In de jaren na afschaffing van de slavernij zijn er gastarbeiders uit India en China overgekomen. Dit heeft ervoor gezorgd dat de bevolkingsgroep in Mauritius enorm divers is. En de keuken? Die is net zo divers! Elke bevolkingsgroep bracht zijn eigen specialiteiten mee, die in de Mauritiaanse keuken als vanzelf met elkaar gecombineerd werden. Denk aan Indiase curry, gegrilde garnalen met Creoolse saus geserveerd met Chinese mie. Een feest voor je smaakpapillen! Uiteraard wordt er ook goed gebruik gemaakt van alle verse vangsten uit de wateren rondom het eiland. En wat drinken ze hier graag? Allerlei soorten rum. Niet verwonderlijk met alle suikerrietplantages hier op het eiland. Héérlijk om puur te drinken, maar ook erg lekker om te mixen in cocktails. Ook produceren ze op Mauritius zelf thee en koffie. Honger en dorst lijden zit er dus niet in tijdens je vakantie op Mauritius!

Praktische informatie

  • Weer: Mauritius heeft een moessonklimaat. Dit betekend dat er sprake is van een droge periode en een regenperiode. De beste reisperiode is mei t/m november.
  • Vliegtijd: De gemiddelde vliegtijd naar Mauritius bedraagt 14 uur.
  • Tijdzone: Tijdens de zomertijd is het op Mauritius 2 uur later en tijdens de wintertijd 3 uur.
  • Prijsniveau: Over het algemeen ligt het prijsniveau van Mauritius fors lager dan in Nederland, maar dit kan verschillen in toeristische gebieden en in het hoogseizoen.
  • Valuta: Op Mauritius wordt betaald met de Mauritiaanse roepie.

All Inclusive vakantie Mauritius

Mauritius is een luxe, maar ook prijzige bestemming, waar het grootste gedeelte van de hotels All Inclusive aanbieden. Het is dan aanbevolen te kiezen voor een All Inclusive, omdat eten en drinken dan al in de prijs zijn inbegrepen. Dat het ontbijt, lunch en diner al geregeld zijn, bespaart tegelijkertijd ook veel tijd en dat laat meer ruimte over om te genieten van waar het om gaat op Mauritius: Een paradijselijke vakantie.

Kindvriendelijke vakantie Mauritius

Mauritius is niet de eerste bestemming, waar je aan denkt voor een vakantie met het gezin. Er is immers een lange vliegtijd, waar je rekening mee moet houden. Ben je echter op bestemming aangekomen, dan valt er op Mauritius ook voor de kinderen genoeg te genieten. Wie wilt er immers niet zandkastelen bouwen op enkele van de mooiste stranden van de wereld? Daarnaast valt er genoeg te beleven, zoals enkele dierentuinen bezoeken een dolfijnentour maken en de tropische natuur verkennen.

Last minute vakantie Mauritius

Een poëet omschreef ooit dat eerst Mauritius gemaakt moet zijn en daarna pas de hemel. Zo’n paradijs bezoek je natuurlijk liever vandaag dan morgen nog. Bij SUNtip vind je aantrekkelijke last minutes naar Mauritius tot wel 6 weken voor vertrek. Houd er wel rekening mee of momenteel de droge- of regenperiode aan de gang is.

Onze SUNtips:

  • Breng een bezoek aan La Vanille Nature Park, een broedpark voor reuzenschildpadden.
  • Proef letterlijk de lokale cultuur in hoofdstad Port Louis.
  • Bezoek de meest heilige plek van het eiland: kratermeer Ganga Taloa.

Opzoek naar het échte paradijs? Zoek niet verder en boek jouw vakantie naar Mauritius! Ik zou ’t doen.

Vind je ideale vakantie naar Mauritius