Vakantie Napels

Vedi Napoli et poi muori of zoals wij het vertalen; eerst Napels zien en dan sterven. Een oud spreekwoord, waarmee beminnelijk wordt gezegd dat Napels het mooiste is wat men in zijn leven kan aanschouwen en daarna vredig kan sterven. Voor Italianen is Napels, door de nabijheid van een prachtige baai en vulkaan, een stukje hemel op aarde. Wie Napels bezocht heeft, weet dat hier niets aan gelogen is. Ontdek het zelf met een vakantie naar het Prachtige Napels.

Er is zoveel te zien, maar waar begin je?

Je ontdekkingstocht door Napels begin je het beste bij het hart van de stad. Het Centro Storico, vol oude kerkjes en kloosters, knusse espressobarretjes en scooters die onder het uitgelijnde wasgoed doorrijden en het typische straatbeeld vullen. Tevens vind je hier de indrukwekkende Dom en de Basilica di Santa Chiara. Het is hier, waar je de ziel van Italië ontdekt. Moeders die gepikeerd naar hun jongens op straat roepen, waar ouden mannetjes, druk discussiërend, uren in de zon op bankjes verblijven en stiekem alles weten over wat er in de stad speelt. De stad waar de pizza alleen gegeten wordt, zoals la mama die maakt.
 

Twee werelden net buiten het centrum

Wanneer je het centrum verlaat richting het waterfront, bereik je het prachtige Piazza del Plebiscito, het grootste plein van de stad waar je meteen twee van de meest bijzondere bezienswaardigheden vindt. Het oudste operahuis ter wereld: Teatro di San Carlo! En ook het fraaie Castel Dell Ovo dat hoog uittorent boven de baai. Ga je verder naar het westen, dan kom je in Chiaia: een hippe buurt in Napels vol designersboetiekjes, sushibars, kunstgalerietjes en hippe clubs.
 

Pizza zoals la mama die maakt

Napels is de bakermat van de pizza. Vergeet het maar dat je hier een pizza Hawaï gaat vinden. In de vele pizzerias en trattorias van Napels wordt gekookt volgens de tradities. Nergens vind je authentiekere pizzas en toegegeven: deze blijven ook het lekkerst. Wil je ook zo'n traditionele pizza proeven tijdens je vakantie in Napels? Let dan op het Vera Pizzalogo aan de gevel, waar de echte traditionele pizzabakkers aan te herkennen zijn. Uiteraard is het goed voor te stellen dat je niet de hele vakantie lang alleen op pizza wilt leven. Gelukkig heeft Napels genoeg te bieden. Proef ook de verse visgerechten en vele pastas die hier rijkelijke door de vele restaurantjes geserveerd wordt, natuurlijk vergezeld met een Napolitaans wijntje. Of doe je te goed aan een van de vele straatsnacks als crocché (gebakken aardappelballetjes met mozzarella), arancini (kleine rijstballetjes met een vleessausje) en Sogliatelle (lekkere bladerdeegkoekjes gevuld met ricotta, kaneel, vanille en gekonfijte vruchten).
 

De belangrijkste bezienswaardigheden van Napels

Naast de vele palazzos en piazzas zijn er, net buiten de stad, genoeg bijzonderheden te ontdekken. Denk aan Pompeï: een van de meeste bijzondere en indrukwekkende trekpleisters van Napels. De stad werd, in 79 na Christus, bedolven na een vulkaanuitbarsting, maar is daardoor wel een van de best bewaarde Romeinse steden gebleven. Na het bezoek aan Pompeï is het ook zeker interessant een bezoek te brengen aan de vulkaan, die de stad zoveel jaren terug bedolf onder een laag as. Vesuvius is 1281 meter hoog en is het middelpunt van Parco Nazionale del Vesuvio. Er lopen 9 wandelroutes om de vulkaan en een wandeling is zeker de moeite waard. In en rondom Napels is er zoveel om van te genieten, maar één ding is zeker: wie Napels heeft gezien kan vredig sterven.

Onze SUNtips:
  • Neem de Métro del Mare en maak een boottocht door de prachtige baai.
  • Breng een bezoek aan de befaamde kleermakers van Napels.
  • Bezoek het ondergrondse Napels met een oppervlak van ruim 600.000 vierkante meter.

Vind je ideale vakantie naar Napels