Vakantie Venetië

“O sole mio!” Vaar jij deze zomer met een gondel door sprookjesachtig Venetië? Dit is misschien wel een van de meest romantische steden ter wereld. De unieke uitstraling komt voornamelijk door de meer dan honderdvijftig kanalen en honderden natuurstenen bruggen die de stad sieren. Genoeg gewandeld? Strijk dan neer op het populaire San Marcoplein of in een van de zijstraatjes. Het ligt er maar net aan wat jij te besteden hebt!

Een stad uit duizenden

Venetië staat met stip op een als het gaat over steden waar je urenlang rond kunt dwalen zonder eigenlijk echt iets te doen. Het is hier zó mooi en authentiek, dat je verbaasd op je horloge zult kijken na een lange wandeling over de bruggen, door de straatjes en over de pleinen. Tijd om even uit te rusten op een terras, waar mondige Italianen je sierlijk bedienen en voorzien van een lekkere gelato in de zomer. Venetië kan in het hoogseizoen onwijs druk zijn. Door de smalle straatjes lijkt het soms nog erger dan het is. Het hoogseizoen is daarom misschien wat minder geschikt voor een vakantie of stedentrip naar Venetië, tenzij je goed tegen drukte kan en het niet erg vindt om wat langer in de rij te staan om binnen te komen bij een toeristische attractie. Kijk om je heen, dan zie je o-ve-ral toeristen met een selfiestick voor het water staan. Loop je erlangs, of wacht je even op je beurt ga je voor net zo’n shot? Net buiten het hoogseizoen in he voor- of najaar is het wel wat prettiger bewegen door de stad. Fijn als je toch wat dingen wil gaan zien, zoals het dogenpaleis, de San Marcobasiliek en de klokkentoren de Campanile.

Carnaval en het San Marcoplein

Een van de dingen waar je in Venetië de pracht en praal op een bijzondere manier kunt bewonderen, is het carnavalsfeest. De geschiedenis hiervan reikt terug naar de dertiende eeuw en is dus eeuwenoud! Het feest herken je aan de kenmerkende maskers, die je hier tevens het gehele jaar door kunt kopen. Ga je voor een handgemaakt exemplaar, dan mag je flink in de buidel tasten. Overigens geldt dat wel voor meerdere plekken in Venetië. Het is een dure stad die de vruchten plukt van de drukte die de toeristen met zich meebrengen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om toch lief te blijven voor je portemonnee in Venetië, als jij de goede plekjes weet te vinden en handige tips in acht neemt. Een mooi alternatief voor een dure gondel is de watertaxi. Misschien niet privé, maar wel sfeervol.

Het centrale plein van Venetië is het San Marcoplein, in het Italiaans herken je deze aan de bordjes Piazza San Marco. Dit plein behoort tot een van de mooiste pleinen ter wereld; als je hier bent kun je kiezen tussen twee delen. De Piazza wordt gezien als het hoofddeel. De uitstraling is zoals deze in de middeleeuwen is aangelegd, terwijl de Piazzetta het deel is dat aan het meer van Venetië ligt. Doordat de zeespiegel stijgt, komen pleinen en straten echter steeds vaker onder water te staan. Dat betekent dat je in de wintermaanden misschien niet eens op het San Marcoplein kunt zitten! Eén voordeel: dat scheelt je dan wel tien euro voor een colaatje of bakje koffie. In de drukke toeristenstraat Rio Tera Lista di Spagna is het al wat beter te behappen. Ga je wat eten in een nog rustiger straatje, dan geniet je én van kwaliteit én van een fijne prijs. En dat is natuurlijk nooit weg als je op vakantie bent!

Onze SUNtips:

  • Twijfel je om naar Venetië te gaan? Dóé het, want de stad zinkt langzaam maar zeker.
  • Start je vakantie in stijl en neem de waterbus vanaf vliegveld Marco Polo naar de stad.
  • Verruil de stad voor een dagje strand op Lido, vlakbij Venetië, aan de Adriatische Kust.

Vind je ideale vakantie naar Venetië