Vakantie Madeira

Welkom op een stukje Portugal middenin de Atlantische oceaan! “Bloemeneiland” of “drijvende tuin” zijn veel genoten bijnamen voor Madeira. De weelderig begroeide bergen en de ruige kliffen doen je soms vergeten dat je nog in Europa bent. En door de kleurrijke vegetatie van het eiland, is de alledaagse sleur nergens meer te bekennen!

De eeuwenoude levada’s

Of het nu zomer of winter is: Madeira heeft een mild klimaat en daardoor ligt hier twaalf maanden per jaar een prachtige natuur aan je voeten. De diepe ravijnen strekken zich uit vanaf het centrale gebergte naar de kust. Je rijdt zo door de bergen zo het imposante binnenland in. De eeuwenoude irrigatiekanalen, levada’s genoemd, voorzien het hele eiland van water. De meeste zijn zelfs met de hand gegraven! Door het maken van een levadawandeling met of zonder gids, maak je kennis met dit bijzondere fenomeen.
 

De Strelitzia van Madeira

Ook al staat Madeira niet bekend om de stranden, er zijn hier wel een aantal zand- en kiezelstranden te vinden. Ook kun je hier de hele dag naar hartenlust zonnebaden op het terras, of op de vele ligbedden die geïnstalleerd zijn op de rotsplateaus. Een shot aan cultuur neem je tot je in middelpunt en tevens hoofdstad Funchal. Pak hier de kabelbaan naar Monte, of wandel langs de haven. Wist je dat hier de straten met kleine lavasteentjes zijn aangelegd, steentje per steentje en ook nog eens met de hand?

Op de markt verkopen de “bloemenmeisjes” het symbool van Medeira: de Strelitzia (paradijsvogelbloem). Het flowerfestival is elk jaar de kers op de taart! Na Pasen (in april/mei) wordt de lente bekroond. Op het plein Praça do Município komen duizenden kinderen in traditionele klederdracht helpen aan de bouw van de bloemenmuur Muro da Esperança, oftewel: Muur van de Hoop. In een grote optocht rijdt de volgende dag daarna tientallen allegorische voertuigen in een grote optocht en laten een licht en vluchtig parfum achter in de straten. Eet hier een verse espada, een lange zwarte vis, onder het genot van een versterkte Madeira wijn. Proost!
 

De leukste bezienswaardigheden op Madeira

Naast seizoensgebonden festiviteiten, heeft Madeira meer dan genoeg te bieden, waar je het hele jaar door van geniet. Zo heeft Madeira een groot aantal botanische tuinen. Bezoekers maken er kennis met alle inheemse plantensoorten, zonder dat daar een stevige wandeling voor benodigd is. Op die manier kan iemand die wat slechter ter been is toch genieten van de natuur op Madeira.
Een andere leuke bezienswaardigheid zijn de charmante huisjes in het dorp Santana, in het noordoosten van Madeira. Het zijn driehoekige huisjes, met rieten daken die allen geschilderd zijn in wit met rood en blauwe kleuren. Enkele huisjes zijn opengesteld voor bezoek.

Wie geniet van spectaculaire uitzichten, mag tijdens de vakantie een bezoek aan Cabo Girão niet overslaan. Het is de hoogste klif van Madeira. Met een kabelbaan is de klif te bereiken. Er is een plateau met glazenbodem gebouwd, waardoor je uitstekend over de klif kunt kijken. Wanneer je dit doet, zal je meteen opvallen dat er in de afgrond terrassen liggen met akkers. Een bijzondere plek voor landbouw, maar de grond is erg vruchtbaar. De kabelbaan wordt daarom ook gebruikt door de boeren om deze vruchtbare akkers te bereiken.
 

Praktische informatie

  • Klimaat: Dankzij het subtropische klimaat heerst er op Madeira een eeuwigdurende lente en is daardoor het hele jaar door een geschikte vakantiebestemming.
  • Vliegtijd: De vliegtijd naar Madeira bedraagt zo’n 4 uur.
  • Tijdzone: Op Madeira is het altijd 1 uur vroeger dan in Nederland.
  • Prijsniveau: Het prijsniveau op Madeira ligt een stuk lager dan in Nederland.
  • Valuta: Op Madeira wordt, net als in de rest van Portugal, betaald met de euro.
 

All Inclusive vakantie Madeira

Na een dag in de natuur vol stevige wandelingen en grootste indrukken, wil je natuurlijk niet bezig zijn met boodschappen doen of koken. Je wilt gewoon lekker zorgeloos kunnen uitrusten en genieten van een goede maaltijd. Dit kan met de goede verzorging van een All Inclusive hotel. Zo kun jij je bezighouden met waar het echt om draait: vakantie vieren. Madeira heeft een groot aanbod aan All Inclusive hotels. Er is er altijd wel een die bij jou past.
 

Vakantie Madeira met kinderen

Als de kinderen ook van wandelen houden, is Madeira een geweldige vakantiebestemming. Je kunt samen met de kids de natuur intrekken en tussendoor lekker zwemmen in het zwembad. Er zijn genoeg hotels die speelruimtes aanbieden. Daarnaast zijn er genoeg gezinsactiviteiten, zoals een TukTuk tour en ook de tocht met de kabelbaan is erg leuk. Echter zijn de stranden beperkt op Madeira. Ben je op zoek naar een strandvakantie met het gezin, dan is bijvoorbeeld de Algarve een betere optie.
 

Last minute vakantie Madeira

Doordat er op Madeira een subtropisch klimaat heerst, is er altijd sprake van een temperatuur tussen de 15 en 25°C. Het eiland is daardoor het hele jaar door geschikt. Twijfel dus niet over het boeken van een last minute en doe het! Bij SUNtip vind je aantrekkelijke last minutes tot wel 6 weken voor vertrek.

Onze SUNtips:
  • Fan van bloemen? April, mei en juni zijn de maanden waarop heel Madeira in bloei staat!
  • Wandelen doe je het best in juli, augustus of september; dan is het lekker droog.
  • Kom je in de winter? Er is dan een uitstekend surfseizoen.
Op vakantie naar bloemeneiland Madeira? Ik zou ’t doen!
 

Vind je ideale vakantie naar Madeira